Alles over vitaliteit
Mindset

Vitaliteit

Heb je wel eens gehoord over vitaliteit? Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht. Een oude filosoof dacht dat wij als mensen een bepaalde levensenergie in ons hadden, deze filosoof gaf hier dan ook de naam vitaliteit aan. tegenwoordig weten we natuurlijk dat deze levensenergie helemaal niet bestaat. Vitaliteit is geen specifieke stof in ons lijf, eigenlijk is het een algemeen begrip over hoe jij je voelt. Bij vitaliteit staan drie begrippen centraal, namelijk: energie, motivatie en veerkracht. Deze drie factoren bepalen of jij fit en vitaal bent. Bij motivatie draait het om het stellen van doelen in je leven, en om moeite doen die te halen. Veerkracht heeft te maken met persoonlijke kracht om met de dagelijkse problemen om te gaan. Een persoon die vitaal is zit lekker in zijn vel en staat positief in het leven. Maar hoe krijgt deze persoon dit voor elkaar? Wat zijn de voorwaardes om je fit en vitaal te voelen? Hieronder wordt daar meer over verteld.

Verschillende factoren voor vitaliteit

Er spelen een hoop factoren mee die bepalen of een persoon in staat is zich vitaal te voelen. Het is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk dat iemand autonoom is, dit heeft te maken met de regie in jouw eigen leven. Verder zijn sport en beweging ontzettend belangrijk. Door sporten leef je gezonder en zit je beter in je vel, dit is zowel fysiek als mentaal. Er worden bepaalde stoffen aangemaakt tijdens het sporten waardoor je beter in je vel gaat zitten en je zelfs beter kunt presteren op werk en school. Medewerkers met een hoge vitaliteit zijn dus in staat beter te werken. In organisaties is vitaliteit dan ook een veelbesproken onderwerp. Voeding is ook ontzettend belangrijk, ons lichaam is graag voorzien van gezonde voeding. Het helpt niet iedere dag patat met mayonaise te eten. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, hierbij gaat het dan vooral om vitamines en mineralen. Slaap is ook ontzettend belangrijk, tijdens slaap kan jouw lichaam tot rust komen. Tijdens deze rust herstel je van de dag. Wanneer jij niet goed bent uitgerust zul je niet in staat zijn fit en vitaal de dag door te komen. Zorg er dus voor dat je geen slaapschuld op bouwt! De omgeving is ontzettend belangrijk voor de mens. Dit gaat dan niet alleen om de sociale omgeving maar ook de werk en woonomgeving. Zodra jij met tegenzin naar jouw werk gaat zul jij je vaak niet fit en vitaal voelen, in de meeste gevallen zal dit alleen maar energie kosten.

Determinatie theorie

De determinatie theorie beschrijft die basisbehoeften van de mens, namelijk: autonomie, verbondenheid en competentie. Autonomie is ontzettend belangrijk, dit is dan ook een breed begrip. Als jij niet goed in je relatie zit zul je eigenlijk de keuze moeten maken hier uit te stappen, als je dit niet kan omdat je geen geld hebt ben je niet autonoom. Je hebt dan geen regie over je eigen leven omdat je afhankelijk bent van je partner. Verbondenheid heeft te maken met goede relaties en competentie met werk en waardering. Deze zorgen ervoor dat een mens zich vitaal voelt.