Ondernemen

De verschillende vormen van leasen

Er zijn een aantal verschillende vormen van leasen. Elk soort lease heeft zijn voor en nadelen. Als eerste valt er onderscheid te maken tussen zakelijk en private lease. Naast zakelijk en private lease kun je onderscheid maken in short lease, operational lease en financial lease. Financial lease valt onder private lease, operational en short lease vallen onder zowel private als zakelijke lease.

 

Zakelijk en private leasen

Zakelijk leasen kan alleen via jouw eigen bedrijf of werkgever. Je krijgt hierbij te maken met fiscaal technisch verschil, of te wel je moet bijtelling betalen. Als je jouw lease auto zowel zakelijk als privé rijdt ziet de belastingdienst dit als extra inkomen. Hoe duurder de auto hoe meer belasting je betaald. Het gaat hierbij om 25 procent van de waarde van je auto, deze 25 procent let op bij je loon. Over dit bedrag betaal inkomstenbelasting. De overheid stimuleert het rijden van zuinige auto’s door belastingvoordeel te geven. Dit heeft alles te maken met het klimaat, daar wordt ontzettend veel aandacht aan gegeven. Het is zelfs zo dat je met een elektrische auto geen bijtelling hoefde te betalen, geen wonder dat er zoveel Tesla’s rijden! Private lease werkt anders. Wanneer je gebruik maakt van private lease betaal je een betaald bedrag per maand. De auto komt op jouw naam bij het RDW, de overheid ziet deze auto dan ook niet als inkomen. Je bent geheel vrij welke auto je wilt leasen, mits je jezelf dit kunt veroorloven. Het is hierbij belangrijk dat je rekening houdt met een BKR registratie. Het bureau krediet registratie registreert 65 procent van het totale bedrag. Als je van plan bent een hypotheek aan te vragen kun je beter wachten met het leasen van een auto!

 

Short lease

Short lease is ideaal als je voor een korte termijn een auto nodig hebt. Private shortlease kan als particulier erg handig zijn wanneer je tussen twee banen in zit. Het is dan zonde een auto te kopen als je bij de nieuwe werkgever een zakelijke leaseauto krijgt. Voor een bedrijf is een shortlease bedrijfswagen ideaal tijdens proefperiodes. Wanneer de samenwerking wordt beëindigd, kan het desbetreffende bedrijf het contract maandelijks opzeggen. Als zzp ben niet altijd zeker van inkomen. Als je voor een of andere reden toch een auto nodig hebt, biedt een shortlease contract een mooie uitweg.

 

Operational lease

Operational lease werkt hetzelfde als shortlease, het contract duurt echter een stuk langer. Het contract van operational lease loopt minimaal 24 maanden. Hoe langer het contract hoe goedkoper het maandelijkse bedrag wordt. Normaliter duurt een contract 4 of 5 jaar. Als je kiest voor operational lease hoef je niet bang te zijn voor onvoorziene kosten zoals onderhoud of reparaties. De leasemaatschappij is zowel juridisch als economische eigenaar. De belasting en verzekering worden dus ook betaald door de leasemaatschappij. In principe betaal je een maandelijks all-in bedrag, je moet daarnaast alleen zelf de benzine betalen.

 

Financial lease

Als laatste is er de optie om financieel te leasen. Gedurende dit contract ben jij economische eigenaar van de auto, de leasemaatschappij is echter juridisch eigenaar. Na afloop van het contract is ben jij zowel economisch als financieel eigenaar.