Zo houdt u uw team in balans 
Mindset

Zo houdt u uw team in balans 

Of u nou een groot of klein bedrijf heeft: het team van uw werknemers is altijd zeer divers. Om te zorgen dat het team optimaal blijft presteren, is het belangrijk om een goede sfeer te behouden. Het kan namelijk voorkomen dat iemand al een tijdje last heeft van stressklachten, of dat er een conflict gaande is tussen twee werknemers. Hierdoor gaat de productiviteit achteruit, daarnaast kunnen andere personen in het team deze spanningen ook als zeer hinderlijk ervaren. Daarom is het belangrijk dat u ook zorgt voor psychologische begeleiding wanneer dit nodig is. 

Een makkelijke benadering 

Conflicten op de werkvloer ontstaan vaak doordat werknemers na een aanvaring of voortdurende irritatie lang door blijven lopen met dit gevoel. Dit kan uiteindelijk weer resulteren in een ander groot probleem, zoals mensen die niet meer met elkaar willen samenwerking, verloop binnen uw bedrijf of langdurig verzuim. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u als werkgever zich ook benaderbaar opstelt. Geef aan dat u altijd ruimte heeft om dit soort problemen te bespreken en dit graag wil oplossen. Laat bijvoorbeeld de deur open van uw kantoor, zodat de werknemers weten dat ze bij u langs kunnen komen. 

Wijs een vertrouwenspersoon aan 

VIndt u het lastig objectief te blijven in bovenstaande situaties? Of voelt het voor u beter om werknemers in gesprek te laten gaan met iemand anders? Dan kunt u binnen uw bedrijf ook een vertrouwenspersoon aanwijzen. Kies bijvoorbeeld iemand die binnen het team goed ligt bij iedereen, maar ook betrouwbaar is en kan handelen volgens de regels. Zo wordt het voor de werknemers ook eenvoudiger om in gesprek te gaan over de bestaande problematiek. De vertrouwenspersoon kan vervolgens de nodige stappen ondernemen om het probleem op te lossen. Is er geen geschikte kandidaat aanwezig binnen uw team? Dan is een beroep doen op een extern vertrouwenspersoon ook een optie. 

Extra hulp 

Naast conflicten, irritaties, ongewenst gedrag, depressie en een hoge werkdruk zijn er ook andere factoren die stress en problemen kunnen veroorzaken op de werkvloer. Bijvoorbeeld wanneer de werknemer zich niet helemaal op zijn gemak voelt. Zijn er een aantal expats werkzaam binnen uw bedrijf? Deze krijgt dan te maken met een hoop nieuwe indrukken op zakelijk en persoonlijk vlak. Een nieuwe woning, een nieuwe leef- en werkomgeving en familie en vrienden die een flink aantal kilometers verderop zitten. In dit geval is het belangrijk te kijken of deze persoon extra ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld in de vorm van een expat psycholoog. De gesprekken verlopen via een online platform (Skype, FaceTime of Whatsapp), zo kan er makkelijk een afspraak ingepland worden.